Jadłospis na PIĄTEK:
2024-04-26krupnik 300 ml
kotlet rybny 100g
ziemniaki 200 g
surówka z kiszonej kapusty 100 g
kompot owocowy 200ml/woda z cytryną
W dniach 19-20 września na Helu zostały zorganizowane warsztaty dla uczniów szkół podstawowych w ramach projektu "Bałtyk bez barier-zwiększenie szans edukacyjnych dzieci i młodzieży poprzez wykorzystanie metod aktywizujących". Naszą szkołę reprezentowało troje uczniów tj. Bartosz Klebba z klasy V, Michalina Cheba z klasy VI i Olga Górecka z klasy VIII pod opieką pani Ewy Gwiazdy.
Podczas warsztatów uczestnicy realizowali program kursu w sali konferencyjnej Stacji Morskiej Uniwersytetu Gdańskiego. Pierwszego dnia dzieci zostały zapoznane z podstawowymi pojęciami z zakresu ekologii morza, cech geograficznych i hydrologicznych Bałtyku. Wykonywali doświadczenia z tworzenia mierzei i odtwarzania procesu erozji gleby na plaży.
Dzień zakończył się quizem z rozpoznawania dźwięków i analizą obecności mikroplastiku w kosmetykach.
20 września, w drugim dniu zajęć, uczniowie poznali organizmy zamieszkujące Bałtyk, sposoby przezciwdziałania zagrożeniom dla bioróżnorodności Bałtyku. Pracowali w terenie zaciagając włokiem organizmy z morza i rozpoznawali je. Podczas całych warsztatów uczestnicy mieli zapewnione zakwaterowanie w Hotelu Hel oraz całodniowe wyżywienie. Kurs zakończył się wręczeniem certyfikatów i pamiątkowym zdjęciem wszystkich uczestników.